top of page

Acerca de

On the Nature of Daylight.jpg

Eternal Source of
Light Divine

Over dit concert

“Eeuwige bron van goddelijk licht”. 


Zo beschreef Georg Frederic Händel zijn koningin in zijn “Ode for the Birthday of Queen Anne” in 1713. Aan een jarenlange en barbaarse oorlog kwam uiteindelijk een einde met de Vrede van Utrecht. Eindelijk was er vrede, zowel in Engeland als in de rest van Europa. Queen Anne werd alom als vredesvorstin geprezen. De kunsten konden opnieuw bloeien. Dat moest gevierd worden met het nodige lofgezang en trompetgeschal.


Tijdens dit concert, met bijna uitsluitend 18e-eeuwse composities, krijgen wij veelal een samenspel tussen orkest enerzijds en sopraan en trompet anderzijds. Vaak is zij virtuoos en uitbundig, soms lyrisch, nu en dan ingetogen. Dus is Händel nooit ver uit de buurt, maar ook Vivaldi, C.Ph.E. Bach (jawel, zoon van…), Broschi (broer van Farinelli), en Bononcini zijn van de partij. Die laatste is misschien wat minder bekend, maar als wij weten dat Händel bij hem eigenlijk zijn mosterd haalde voor het bekende “Ombra mai Fu” (of het “largo van Händel, zo u wil), dan is het aan u om te vergelijken. Plagiaat of geniaal?


Tussen al dat barokgeweld door zorgen de immens populaire componisten Max Richter en Karl Jenkins voor een hedendaagse muzikale rustpauze. In een minimalistische stijl sluit hun werken nauw aan bij het 18e-eeuwse concerto grosso. Het is dan ook nauwelijks te verwonderen dat hun muziek in talloze films gebruikt en misbruikt wordt.


We eindigen in koninklijke stijl: in de aria “Let the bright Serafim” laten “de heldere serafijnen in een brandende rij, hun luide, opgeheven engelenbazuinen blazen”. 


Uitgerekend die aria werd gebracht tijdens het huwelijk van Prins Charles en Lady Diana. We weten allemaal hoe dramatisch hun sprookje eindigde.


Maar laat dat nu de pret niet bederven.


Veel luisterplezier!

Concertprogramma

Eternal Source of Light Divine

G.F. Händel (1685 - 1789)

​

Tu del ciel

G.F. Händel (1685 - 1789)

​

Concerto for strings & B.C. in C major RV 110

A. Vivaldi (1678 -1741)

​

Un pensiero nemico di pace?

G.F. Händel (1685 - 1789)

​

Palladio

K. Jenkins (1944 -)

​

On the Nature of Daylight

M. Richter (1966 -)

​

Contemplation

L. Van Vlierberghe (1995 -)

​

Son qual nave ch'agitata – Artaserse (1734)  

R. Broschi (1698 - 1756)

​

Divertimento in D major, K. 136

W.A. Mozart (1756 - 1791)

​

Trompetconcert in Es

J.B.G. Neruda (1708 - 1780)

​

Ombra mai fu uit Serce  

G. Bononcini (1670 - 1747)

​

Let the Bright Seraphim 

G.F. Händel (1685 - 1759)

Manu Mellaerts

Solist - trompet

Manu Mellaerts begon zijn muzikale opleiding aan de academie van Tienen.
Daarna studeerde hij aan het Lemmensinstituut te Leuven en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel, waar hij Hoger Diploma’s voor trompet en kamermuziek behaalde, alsook een pedagogisch diploma.

Later studeerde hij verder bij Pierre Thibaud te Parijs, bij Roger Delmotte te Versailles en bij Edward Tarr te Basel.


In 1985 werd hij laureaat van de VRT Tenuto wedstrijd en in 1987 behaalde hij een bronzen medaille op de Internationale Trompetwedstrijd te Toulon (Fr.)

​

Momenteel is hij actief als solist en in kamermuziekverband. Samen met de bekende Belgische organist Luc Ponet vormt hij een vast duo met optredens in het binnen- en buitenland. Bovendien is hij een veel gevraagde gastdocent op internationale zomercursussen zoals o.a. te Atlanta (USA), Zurich (Zw.), Javea (Sp.), Nice, Limoges en ST. Cast-le-Guildo (Fr.), enzovoort. Ook in eigen land verzorgt hij regelmatig brassclinics, gastdirecties en stages.

​

Voor meer informatie over Manu Mellaerts, bezoek zijn website

 

3252675.jpg
Anja Van Engeland-7.jpg

Anja Van Engeland

Solist - sopraan

Anja Van Engeland studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven met grootste onderscheiding, specialiseerde zich vervolgens aan het conservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich daarna aan de International Opera Academy. Ze volgde masterclasses bij o.a. Helmut Deutsch, Mary Brennan, Robert Alderson, Suzanne Eken en Gemma Visser. Naar aanleiding van haar beloftevolle optreden op het  Belvedère-Concours te Wenen kreeg ze een bijzondere opera-coaching en werden haar diverse rollen aangeboden.


Na haar studies aan Operastudio Vlaanderen werd ze geëngageerd voor de rollen als Sophie Scholl (Die Weisse Rose), Leíla (les pecheurs de perles), Elvira (I Puritani) en nog vele anderen!


Als concertzangeres is Anja Van Engeland ook een graag geziene gaste. Samen met het symfonieorkest van Vlaanderen, onder leiding van David Angus, vertolkte ze de “Nursery Songs” van Piet Swerts. In het kader van het Mozart-jaar vertolkte ze onder meer Mozarts Mis in C klein in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. 


In 2017, 2018 en 2019 vertolkte ze met Frascati  Symphonic de rol van Margerita in de hedendaagse opera Fausto in de Munt (Brussel). Sinds 2015 vormt ze met pianist Toon Spaepen het liedduo 'TastiVoce'.

​

Voor meer informatie over Anja Van Engeland, bezoek haar website

 

bottom of page